Bezglutenowe ciasteczka owsiane ze słonecznikiem
04 kwietnia
Kocham słodycze i dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne bezglutenowe ciasteczka owsiane 😍 Przepis jest naprawdę prosty, a jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę 😁
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 22 minuty
Skladniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich - 240g
- 1 szklanka łuskanego słonecznika - 175g
- 1/2 szklanki mąki owsianej - 50g
- 2 jajka
- 1/4 kostki masła ok. 50g (lub olej kokosowy)
- 3 łyżki masła orzechowego 100% ok. 60g
- 3 łyżki cukru lub miodu
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (ja nie miałam i tym razem nie dałam wcale)
Wszystkie składniki należy umieścić w misce (masło wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby zrobiło się miękkie). Całość mieszamy łyżką lub dłonią. Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i nadajemy im kształt. Ciasteczka są dość grube, lekko spłaszczone i mają średnicę ok. 6 cm. Ja zostawiłam sobie troszkę słonecznika i posypałam je jeszcze z wierzchu. Tak przygotowane słodkości układamy na blaszce wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, grzałka góra dół, środkowa półka. Pieczemy ok 22 minuty.
Wychodzi 20 szt. 1 ciastko zawiera: 151 kcal, B - 4g, W - 12,2g, T - 9,25g
SMACZNEGO 💗
2 komentarze
Prosze o przesłanie 1 kg. Cena?
OdpowiedzUsuń:) Są naprawdę proste w przygotowaniu więc na pewno świetnie Pan sobie poradzi ;)
Usuń