Bezglutenowe ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

04 kwietnia

Kocham słodycze i dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne bezglutenowe ciasteczka owsiane 😍 Przepis jest naprawdę prosty, a jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę 😁

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 22 minuty

Skladniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich - 240g
  • 1 szklanka łuskanego słonecznika - 175g
  • 1/2 szklanki mąki owsianej - 50g
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki masła ok. 50g (lub olej kokosowy)
  • 3 łyżki masła orzechowego 100% ok. 60g
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (ja nie miałam i tym razem nie dałam wcale)

Wszystkie składniki należy umieścić w misce (masło wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby zrobiło się miękkie). Całość mieszamy łyżką lub dłonią. Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i nadajemy im kształt. Ciasteczka są dość grube, lekko spłaszczone i mają średnicę ok. 6 cm. Ja zostawiłam sobie troszkę słonecznika i posypałam je jeszcze z wierzchu.  Tak przygotowane słodkości układamy na blaszce wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, grzałka góra dół, środkowa półka. Pieczemy ok 22 minuty.

Wychodzi 20 szt. 1 ciastko zawiera: 151 kcal, B - 4g, W - 12,2g, T - 9,25g

SMACZNEGO 💗


You Might Also Like

2 komentarze

  1. Prosze o przesłanie 1 kg. Cena?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Są naprawdę proste w przygotowaniu więc na pewno świetnie Pan sobie poradzi ;)

      Usuń